Zašto su cigarete toliko opasne?

Pušenje cigareta  povećava rizik za razvoj niza bolesti, uključujući srčani infarkt, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (kronični bronhitis) te karcinom bronha, pluća, usne šupljine, mokraćnog mjehura, gušterače i mnogih drugih organa. Također, i pasivna izloženost duhanskom dimu (pasivno pušenje) ostavlja štetne posljedice po zdravlje. Izloženost duhanu u dojenčadi povezana je s češćom pojavom sindroma iznenadne dojenačke smrti, a u male djece može potencirati učestaliji razvoj bronhitisa, upale pluća te akutne i kronične upale srednjeg uha. Pušenje utječe na plodnost u muškaraca, a u trudnica može dovesti do pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Osnovni sastojak duhanskog dima je nikotin, koji dovodi do osjećaja ugode, ima stimulirajući učinak na mozak te stvara ovisnost. Međutim, u duhanskom dimu nalazimo oko 4000 drugih kemijskih sastojaka, od kojih su neki kancerogeni. Najpoznatiji kancerogen u duhanskom dimu je katran. Udisanjem duhanskog dima, ti sastojci se talože u plućima, ulaze u krvotok i šire se po tijelu.

Rani početak pušenja i veći broj popušenih cigareta povećava rizik za razvoj raka pluća i ostalih bolesti povezanih s pušenjem.