Mislim da sam depresivan – kako depresija zapravo izgleda?

Depresija je bolest koja utječe na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, sljedeći simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna: dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima i duševna bol.

Osim navedenih, često se javlja i manjak energije, promjene apetita (nedostatak apetita, ponekad i prejedanje), povećana potreba za snom ili nesanica, smanjena koncentracija, nemir, osjećaj bezvrijednosti, tjeskoba, zabrinutost…

Depresija može pogoditi svakoga, posebice nakon stresnog i traumatskog događaja poput smrti bliske osobe, gubitka posla ili prekida veze. Bitno je što ranije prepoznati znakove depresije jer se razgovorom s psihoterapeutom, odnosno uzimanjem antidepresivnih lijekova depresija vrlo uspješno liječi.

Ako se osjećaš bespomoćno i imaš dojam da nemaš podršku svoje okoline u nošenju s depresivnim osjećajima, uvijek se  možeš  javiti:

  • Svome obiteljskome liječniku / školskom liječniku
  • Psihologu ili drugom stručnjaku u školi
  • Hrabrom telefonu (116 111 ili savjet@hrabritelefon.hr)
  • Na Besplatni SOS telefon za depresivne i suicidalne osobe 0800 123 123 svakim radnim danom od10-22h, kao i putem e-maila na adresi pomoc@pomoc.hr.