Kako da se zaštitim od spolno prenosivih bolesti? Koje su najbolje metode zaštite?

Rizik za obolijevanje od spolo prenosivih boleseti (SPB) najveći je među osobama koji često mijenjaju partnere, koji rano stupaju u spolne odnose te među mladima. Zato je važno zaštiti se!

Zašto mladi? Mladi koji uzimaju droge i alkohol skloniji su pod utjecajem navedenih sredstava slučajno i neplanirano stupati u seksualne odnose s nepoznatima partnerima te su to vrlo često odnosi pri kojima se ne koristi nikakva zaštita.

Temeljni principi glede smanjivanja rizika, prijenosa i širenja vrijede za sve spolno prenosive bolesti. Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od spolnih odnosa s nepoznatim osobama i te uzajamno vjerni odnos dviju nezaraženih osoba.

Djelotvornu zaštitu protiv spolno prenosivih infekcija, a i protiv neželjene trudnoće, pruža redovita uporaba kondoma. Sigurnost zaštite kondomom ovisi o njegovoj kakvoći i pravilnoj primjeni. Jedino kontracepcijsko sredstvo (sredstvo koje spriječava trudnoću), a da je ujedno i zaštita od SPB jest kondom. Kondom se mora koristiti doslijedno i pravilno, prema uputama za upotrebu koji se nalazi u svakom pakiranju. Bitno je napomenuti da kondome treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, nikako u novčanicima, džepovima ili sl. jer može doći do oštećenja kondoma te do gubitaka njegovih svojstava.

Što je važno zapamtiti?

  • Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od seksualnih odnosa s nepoznatim osobama
  • Samo u seksualnom odnosu dviju zdravih, nezaraženih osoba, nema rizika prenošenja i širenja infekcije.
  • Ako postoji sumnja o mogućoj zarazi potrebno je potražiti liječnika radi što ranijeg otkrivanja SPB i liječenja
  • Osoba zaražena od SPB vrlo često nema nikakve simptome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *