Baza do sada postavljenih pitanja

Ovdje možete pronaći pitanja koja su do sada anonimno postavili vaši kolege studenti. Ukoliko niste našli odgovarajući odgovor problem koji vas muči slobodno postavite novo pitanje.

Zdravstvena zaštita studenata Sveučilišta u Zagrebu (3)

Doktora birate na godinu dana, a unutar tog razdoblja promijeniti ga možete samo iz određenih razloga kao što su preseljenje ili poremećaj međusobnih odnosa

Izabranog doktora (opće i dentalne medicine, ginekologa ili pedijatra) možete redovitim putem promijeniti nakon isteka godine dana od zadnjeg postupka izbora.

Unutar tog roka pravo na promjenu liječnika imate samo iz određenih razloga:

  • ako ste promijenili mjesto stanovanja
  • ako namjeravate izbivati dulje od tri mjeseca iz mjesta stanovanja
  • ako je vaš liječnik prestao s radom, promijenio sjedište ordinacije ili prestao biti ugovorni liječnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)
  • ako vaš izabrani liječnik u skrbi ima više pacijenata od propisanog maksimuma
  • ako je između vas i liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje.

Razlozi promjene

Razlog promjene trebate naznačiti u obrascu Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora koju možete preuzeti u ordinaciji svog doktora.

Ako ste kao razlog naveli poremećaj međusobnih odnosa, valjanost vašeg zahtjeva za promjenu liječnika ispitat će posebno povjerenstvo. Članove povjerenstva u tom slučaju imenuje voditelj regionalnog ureda, odnosno područne službe HZZO-a u mjestu vašeg stanovanja.

Svaki liječnik obiteljske medicine ima u svom programu rada i telefonsko konzultiranje pacijenata. Tako da preporučamo da se probate telefonski konzultirati sa svojim liječnikom obiteljske medicne.

Osim navedenog, možete prebaciti svoj karton u mjesto dužeg boravišta, ako studirate na Sveučilištu u Zagrebu, možete prebaciti karton kod nekog od liječnika obiteljske medicine. Postupak je opisan pod odgovorom na pitanja na portalu.

I na kraju, možete se obratiti liječniku školske medicine koji će vas uputiti i savjetovati o daljnjem liječenju i postupcima koje morate izvršiti. Popis liječnika školske medicine možete naći na http://www.sczg.unizg.hr/media/uploads/smjestaj/2016/studenti_2016__1.pdf

Svakom fakultetu na Sveučilištu u Zagrebu dodijeljen je liječnik školske medicne koji je nadležan za sve studente na tom pojedinom fakultetu. Na prvoj godini studija svatko od studenata obavlja sistematski pregled kod navedenog nadležnog liječnika, osim toga studenti koji su u studentskim domovima moraju svake godine obaviti liječnički pregled.

Popis nadležnih liječnika školske medicine možete naći na navedenom linku: http://www.sczg.unizg.hr/media/uploads/smjestaj/2016/studenti_2016__1.pdf

Liječniku školske medicine uvijek se možete obratiti za bilo koji zdravstveni problem te će vas on uputiti i informirati o daljnjim postupcima.

 

Za sve detaljne informacije molimo da se obratite vlastitom liječniku obiteljske ili školske medicine. Navedeni odgovori su informativnog karaktera i poticaj da se javite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite za više informacija.