Baza do sada postavljenih pitanja

Ovdje možete pronaći pitanja koja su do sada anonimno postavili vaši kolege studenti. Ukoliko niste našli odgovarajući odgovor problem koji vas muči slobodno postavite novo pitanje.

Kome se obratiti – psihološka pomoć studenata (2)

Problemima mentalnog zdravlja u koje spada i anksioznost, bave se psiholozi, psihijatri i liječnici specijalisti školske i adolescentne medicine.
Psiholog je osoba koja je završila fakultet psihologije u trajanju od 5 godina, psihijatar je osoba koja je
završila fakultet medicine u trajanju 6 godina i specijalizaciju iz psihijatrije u trajanju 4-5 godina, a specijalist školske i adolescentne medicine je osoba koja je završila fakultet medicine u trajanju 6
godina i specijalizaciju iz školske i adolescentne medicine u trajanju od 4 godine. Često psiholozi, psihijatri i specijalisti školske i adolescentne medicine završe i edukaciju iz psihoterapije (npr.psihodinamske, kognitivno-bihevioralna, gestalt i slično). Razlika između psihologa i psihijatra jest u
prepisivanju lijekova, psihijatri su ovlašteni da određuju dijagnoze i prepisuju lijekove.

Postoji više opcija:
1. Možete se javiti svom nadležnom školskom liječniku koji Vam po potrebi može izdati uputnicu za
psihologa ili psihijatra
2. Možete se obratiti svom obiteljskom liječniku koji Vam po potrebi može dati uputnicu za psihologa
ili psihijatra
3. Možete se telefonski naručiti bez uputnice u neku od službi za mentalno zdravlje pri županijskim
zavodima za javno zdravstvo, kao što je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog
zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar (Zagreb)
4. Možete dogovoriti razgovor kod nekog od privatnih psihologa ili psihijatara.

Psiholozi i psihijatri međusobno surađuju, te će vas stoga nakon testiranja uputiti kod onog tko će provoditi terapiju u obliku savjetovanja, psihoterapije ili medikamentozne terapije. Svakako Vam savjetujemo da se javite Vašem obiteljskom ili školskom liječniku kako bi Vas po potrebio uputio dalje.

Izvori:
http://www.stampar.hr/sites/default/files/Aktualno/novosti/2018/raspored_rada_sk._ambulanti-24-
02-2018.pdf
http://www.stampar.hr/hr/ocuvanje-mentalnog- zdravlja

Depresija je bolest koja utječe na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, sljedeći simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna: dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima i duševna bol.

Osim navedenih, često se javlja i manjak energije, promjene apetita (nedostatak apetita, ponekad i prejedanje), povećana potreba za snom ili nesanica, smanjena koncentracija, nemir, osjećaj bezvrijednosti, tjeskoba, zabrinutost…

Depresija može pogoditi svakoga, posebice nakon stresnog i traumatskog događaja poput smrti bliske osobe, gubitka posla ili prekida veze. Bitno je što ranije prepoznati znakove depresije jer se razgovorom s psihoterapeutom, odnosno uzimanjem antidepresivnih lijekova depresija vrlo uspješno liječi.

Ako se osjećaš bespomoćno i imaš dojam da nemaš podršku svoje okoline u nošenju s depresivnim osjećajima, uvijek se  možeš  javiti:

  • Svome obiteljskome liječniku / školskom liječniku
  • Psihologu ili drugom stručnjaku u školi
  • Hrabrom telefonu (116 111 ili savjet@hrabritelefon.hr)
  • Na Besplatni SOS telefon za depresivne i suicidalne osobe 0800 123 123 svakim radnim danom od10-22h, kao i putem e-maila na adresi pomoc@pomoc.hr.

 

 

Za sve detaljne informacije molimo da se obratite vlastitom liječniku obiteljske ili školske medicine. Navedeni odgovori su informativnog karaktera i poticaj da se javite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite za više informacija.