Baza do sada postavljenih pitanja

Ovdje možete pronaći pitanja koja su do sada anonimno postavili vaši kolege studenti. Ukoliko niste našli odgovarajući odgovor problem koji vas muči slobodno postavite novo pitanje.

Borba s viškom/manjkom kilograma (4)

Uzorci mršavosti mogu biti višestruki. Mršavost kao takva može biti odluka pojedinca da želi izgledati mršavo. Mlađi ljudi koji ne žele biti mršavi i nikako se ne mogu udebljati svakako trebaju razmisliti o učestalom stresu kao uzroku mršavosti jer je stres vrlo često nespecifičan uzrok gubitaka kilograma.

Osim stresa, također uzroci mogu biti neredoviti i nepotpuni obroci, tzv. „obroci s nogu“. Stoga, svakako treba obratiti pažnju na važnost pravilne i potpune prehrane, uključujući vitamine i minerale.

Pojedini uzroci mršavosti vezani su uz bolesti probavnog sustava poput celijakije koja postaje sve učestalija pojava u zapadnom svijetu. Celijakija označava intoleranciju na glijadin, protein koji se nalazi u pšeničnim, raženim i ječmenim proizvodima te proizvodima od pira i vrlo je učestao u rafiniranim namirnicama. Svakako bi trebalo obaviti testiranje na intoleranciju. Također, ostale bolesti probavnog sustava poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti mogu uzrokovati mršavost. Zadnje dvije nabrojane bolesti pojavljuju se uz učestale proljevaste stolice.

Kod žena čest uzrok mršavosti je posljedica poremećaja hormona štitnjače kao što je hipertireoza koja može uzrokovati ubrzan metabolizam i samim time mršavost.

Svakako savjetujemo da se obratite svoj liječniku obiteljske medicine da se eventualno isključe određeni razlozi od gore navedenih, te eventualno uvedu potrebni vitamini i drugi suplementi u prehranu. I na kraju bi još napomenuli genetsku predispoziciju za mršavost kao i genetski uvjetovanu konstituciju pojedinaca.

Negativna slika vlastitog tijela i opterećenost hranom, neki su od znakova poremećaja iz spectra poremećaja hranjenja u koje se ubraja anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje. Poremećaji hranjenja najčešće se javljaju u djetinjstvu ili u adolescenciji, mogu se javiti u oba spola, ali češće pogađaju djevojke. U takvih osoba značajno je narušeno samopouzdanje, javlja se gubitak osjećaja samokontrole, te sklonosti depresiji i  promjenama raspoloženja.

Za pomoć se u navedenom slučaju možete javiti svom obiteljskom liječniku, nadležnom školskom liječniku ili Službi za mentalno zdravlje županijskog zavoda za javno zdravstvo (u Zagrebu je to Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar) bez uputnice, uz prethodnu telefonsku predbilježbu, a više informacija možete naći na linkovima:

http://www.stampar.hr/hr/ocuvanje-mentalnog-zdravlja

http://www.centarbea.hr/sites/default/files/Edukativna%20bro%C5%A1ura.pdf

U Republici Hrvatskoj postoji i  centar za podršku osobama s poremećajima hranjenja – BEA (akronim od Bulimija, Ednos –nespecifični poremećaj hranjenja i Anoreksija)

Centar provodi preventivne programe u osnovnim i srednjim školama te organizira grupe podrške za mlađe i starije s poremećajima hranjenja, nutricionističku grupu i grupu za roditelje oboljelih od poremećaja hranjenja. Također, jednom mjesečno organiziraju se besplatne edukacije u vidu predavanja.

Kontakt savjetovališta:
Centar za poremećaje hranjenja BEA
Savjetovalište: Ribnjak 38, Zagreb
Radno vrijeme Savjetovališta prema prethodnom telefonskom dogovoru
Kontakt: info@centarbea.hr
Tel: 098 900 59 73

Body mass index (indeks tjelesne mase) ili BMI jedan je od najkorištenijh načina procjene uhranjenosti odraslih osoba. On je najviše povezan sa količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom organizmu, uz navedeno ga je relativno jednostavno izračunati ili očitati iz tablica.

Kako se izračunama BMI?

Odnos tjelesne mase (kg) i kvarata visine (m).

BMI = kg/m2

Prema tablicama Svjetske zdravstvene organizacije za Europu sljedeći su rasponi nutritivnog statusa.

BMI Nutritivni status
< 18.5

Pothranjenost

18.5–24.9

Normalna tjelesna masa

25.0–29.9

Prekomjerna tjelesna masa

> 30.0

Pretilost

Koje su česte posljedice prekomjerne tjelesne težine i pretilosti?

Povišen indeks tjelesne mase rizični je čimbenik za mnoge bolesti poput:

  • bolesti kardiovaskularnog sustava (ponajviše bolesti srca i infarkti), koji su bili glavni uzroci smrtnosti u svijetu u 2012. godini
  • dijabetes, i to ponajviše dijabetes tip 2
  • bolesti muskuloskeletnog sustava (posebice osteoartritis – degenerativna bolest zglobova)
  • povišena incidencija tumora (tumori endometrija, dojke, jajnika, prostate, jetre, žučnog mjehura, bubrega i debelog crijeva)

Povećana tjelesna masa u djetinjstuv povezana je sa povećanom šansom pretilosti, smrti i onesposobljenosti u odrasloj dobi. Osim što povećana tjelesna masa povećava smrtnost u odrasloj dobi, u dječijoj dobi povećava rizik od porblema s disanjem, povećanom incidencijom fraktura, povišenog tlaka (hiptertenzije), ranih nakova kardiovaskularnih boleseti, moždanog udara i porblema na polju psihološkog zdravlja.

Također, prema Međunarodnoj klasifikaciji bolest, MKB-10, pod šifrom E66 stoji pretilost koja se definira kao bolest

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija, MKB-10

 

Za sve detaljne informacije molimo da se obratite vlastitom liječniku obiteljske ili školske medicine. Navedeni odgovori su informativnog karaktera i poticaj da se javite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite za više informacija.